Opis wykonania:
Kapustę białą po oczyszczeniu szatkujemy, zalewamy wodą, dodajemy szczyptę soli i cukru. Całość gotujemy, aż kapusta będzie lekko miękka.
Kapustę kiszoną, kroimy ( ja nie płucze kapusty), zalewamy niewielką ilością wody, tak aby kapusta była tylko zalana, dodajemy listek laurowy, ziele oraz pieprz, gotujemy do miękkości.
W międzyczasie na patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę i boczek bez dodatku tłuszczu - wystarczy tłuszcz z boczku.
Gdy kapusta kiszona jest już miękka, dodaje do niej odcedzoną białą kapustę oraz usmażony boczek z cebulką. Uwaga nie odcedzamy kapusty kiszonej, ta niewielka ilość wody która pozostanie nam się przyda.
Duszę oba rodzaje kapust około 10 minut na mniejszym gazie, aby wszystkie smaki się przegryzły. Doprawią solą, pieprzem i w razie potrzeby cukrem.
Na patelni rozpuszczam masło wsypuje do niego mąkę, przesmażam mieszając około 1 minuty, po czym dodaje do kapusty i dokładnie z nią mieszam.