Przygotowanie:
1. Truskawki umyć, obrać i włożyć do rondelka. Posypać 2 łyżkami cukru i gotować aż powstanie mus około 20 min.(można gotować 10 min, następnie zbledować). Całość przecedzić na sicie.
2. Do gotującego się na małym ogniu, przecedzonego sosu truskawkowego dodać 1 łyżeczkę mąki ziemniaczanej zmieszanej z łyżką wody. Całość gotować aż nieco zgęstnieje. Odstawić i ostudzić. Sos truskawkowy można wzbogacić o skórkę z cytryny lub dosłodzić.
3. Serek waniliowy wymieszać z pestkami chia.
4. W moździerzu utrzeć łyżkę cukru z werbeną. Dodać całość do serka i wymieszać.
5. Do pucharków nałożyć przygotowany serek, a na niego wystudzony sos truskawkowy. Włożyć do lodówki na godzinę.