Biszkopt:
1. Piekarnik nastawić na temperaturę 170 C z funkcją grzania góra-dół.
2. Blaszkę o średnicy 26 wyłożyć papierem do pieczenia - dno i boki.
3. Mąki wymieszać w osobnej misce.
4. Białka ubić ze szczypta soli na sztywna pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając.
5. Cały czas ubijając dodawać po koli żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać najlepiej mikserem na wolnych obrotach.
6. Ciasto wylać do przygotowanej formy i piec 40-50 min do momentu suchego patyczka
7. Ważne!!!! Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm opuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do ostygnięcia. Całkowicie wystudzić.
8. Biszkopt wyciągnąć z formy kiedy całkowicie ostygnie.
Krem czekoladowy:
Masło utrzeć na puszysty krem za pomocą miksera, dodać stopniowo cukier, miąższ wydrążony z laski wanilii i sok z cytryny.
Krem waniliowy:
Masło utrzeć na puszysty krem za pomocą miksera, dodać stopniowo cukier i kakao.