Przygotowanie:
1. Foremkę o średnicy 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nastawić na funkcję grzania góra-dół na temperaturę 180° C.
2. W jednej misce połączyć suche składniki: obie mąki, sól,cukier, ziarenka wanilii i proszek do pieczenia. Do tej mieszaniny dodać masło pokrojone w kostkę, rozetrzeć.
3. Borówki, maliny i jagody wymyć i osuszyć. Jajka zmieszać z mlekiem. Dodać wszystko do mieszanki mąki z masłem i wymieszać.
4. Ciasto przełożyć do formy (ciasto jest gęste). Posypać z góry delikatnie brązowym cukrem (ok 3 łyżki).
5. Piec 30-40 min. Wystudzić.
Ciasto podawać oprószone cukrem pudrem i udekorowane owocami sezonowymi. Wybornie smakuje jeszcze ciepłe z kwaśną śmietaną.