Wykonanie:
Czekoladę 120 g rozpuścić z masłem 60 g w kąpieli wodnej.
Dodać wisnie bez pestek i wymieszać.
Jajka ubić z cukrami i ekstraktem waniliowym lub rumowym.
Dodać przesianą mąkę i wisnie w czekoladzie.
Wymieszać do połączenia składników.
Formę keksową o wymiarach 24 cm x 10 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przełożyć ciasto, wyrównać wierzch.
Piec w nagrzanym piekarniku /bez termo obiegu/ 170 st. C przez 20 minut.
W między czasie przygotować masę kokosową.
Wisnie kandyzowane pokroić na połówki, dodać mleko i wiórki kokosowe i czerwony barwnik, wymieszać.
Wyłożyć na wierzch podpieczonego ciasta.
Piec ponownie przez 35 minut lub do suchego patyczka.
Pozostałą czekoladę rozpuścić z pozostałym masłem i gorącą polać wierzch ciasta.
Posypać wiórkami kokosowymi.