Wykonanie:
Biszkopt:
białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno, partiami wsypujemy cukier, następnie nie przerywając ubijania dodajemy po jednym żółtku
do masy dodajemy przesianą mąki z kakao, mieszamy
na koniec dodajemy proszek do pieczenia oraz ocet, jeszcze raz wszystko delikatnie mieszamy i przekładamy do formy (25x30cm lub 24x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia
biszkopt pieczemy około 40 minut w piekarniku nagrzanym do 160°C
Krem śliwkowy:
masło ucieramy na puch, stopniowo dodajemy krem typu nutella oraz śliwki które dzień wcześniej, najlepiej wieczorem zalewamy alkoholem( ja je zblędowałam ale można je też posiekać jeżeli lubicie większe kawałki) ,na sam koniec wlewamy powoli alkohol w którym były moczone śliwki, mieszamy
Wykonanie:
zimny biszkopt przecinamy , tworząc dwa blaty
pierwszy blat nasączamy ponczem , następnie wykładamy na niego całą masę czekoladowo-śliwkową, którą przykrawamy drugim blatem ,który również nasączamy naparem z kawy z wódką, smarujemy go ubitą śmietaną, na wierzch ściemy na tarce czekoladę, schładzamy w lodówce
autor sugeruje aby godzinę przed podaniem ciasto wyjąć z lodówki.