wykonanie
Mąkę przesiej, wymieszaj z siemieniem i drożdżami. Dodaj sól oraz olej i ponownie połącz.
Wlej 100 ml wody i rozpocznij wyrabianie mikserem. Stopniowo wlewaj pozostały płyn. Ciasto powinno być bardzo luźne. Szybko zmieni konsystencję, kiedy siemię zacznie reagować z wodą.
Niewielką miskę natłuść delikatnie oliwą i wyłóż do niej ciasto. Przykryj szczelnie folią typu stretch lub ściereczką i odstaw na 30-40 minut do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wyrób krótko na blacie. Nie powinna być potrzebna żadna dodatkowa mąka.
Ciastem polecam wylepić równomiernie jedną dużą lub dwie mniejsze foremki (po uprzednim wyłożeniu ich papierem do pieczenia). Możesz też rozwałkować je na blacie i upiec na jednej dużej, płaskiej blasze. Pamiętaj żeby przygotować cienkie placki. Brzegi ciasta posmaruj wodą.
Placki uwieńcz sosem pomidorowym i dodatkami.
Piecz w maksymalnej temperaturze z termoobiegiem. Piekę ok. 10 minut w 250°C.
Gotową pizzę posyp rukolą i pokrój ostrym nożem.
Smacznego!