Opis wykonania:
Do ciepłego mleka dodajemy 1 łyżkę cukru i mąki oraz rozkruszone drożdże, mieszamy i pozostawiamy na około 15 minut do wyrośnięcia.
4 żółtka ucieramy z pozostałym cukrem, solą oraz olejkiem na puszystą masę. Białka ubijamy, rozpuszczamy margarynę, studzimy.
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn, żółtka i białka, wyrobiamy gładkie i jednolite ciasto. Następnie dodajemy margarynę, zagniatamy ciasto, aż tłuszcz zostanie całkowicie wchłonięty. Odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 h. Ciasto dzielimy na dwie porcje, z każdej wałkujemy prostokąt, na każdym rozsmarowujemy 1/2 marmolady. Ciasto zwijamy, przekrawamy wzdłuż na dwie części i splatamy. Przekładamy do wysmarowanej tłuszczem formy keksowej, smarujemy roztrzepanym jajkiem, można posypać kruszonką. (1/2 szklanki mąki, 2 łyżki mąki, 2 łyżki cukru)
Ciasto pozostawiamy ponownie do wyrośnięcia na 30 minut. Pieczemy w 180 C około 40 minut.