Przepis:
W średniej wielkości misce utrzyj jajko z cukrem na gładki krem. Dodaj mleko i olej kokosowy. Wymieszaj.
W drugiej misce wymieszaj mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sól.
Do składników suchych dodaj mieszankę składników mokrych i delikatnie wszystko wymieszaj, ale tylko do połączenia się składników.
Smaż placki na małym ogniu, na rozgrzanym oleju kokosowym. Około 2 minut z każdej strony.
Pankejki przełóż dżemem wiśniowym.
Czekoladowy ganache:
120 ml śmietany kremówki
100 g dobrej jakości czekolady gorzkiej, w kawałkach
Śmietankę doprowadź do wrzenia i odstaw z ognia. Wrzuć do śmietanki połamaną czekoladę i zostaw na 5 minut. Po tym czasie wymieszaj, aż uzyskasz gładki krem.
Tak przygotowanym kremem polej wieżyczkę z pankejków.
SMACZNEGO