Przygotowanie biszkoptu:
Białka oddzielić od żółtek, białka ubić na piane dosypując stopniowo cukier ( zaczynany dosypywać cukier, gdy już pojawi się piana), po jednym żółku i cały czas ucieramy
Dosypujemy stopniowo mąkę ( przesianą !) pomieszaną z proszkiem i kakao -mieszamy
Pieczemy w nagrzanym piekarniku, przez około 35 - 40 min. w temp. 160 - 180 stopni C.
Po przestudzeniu kroimy na 3 części- najlepiej podzielić sobie pracę na dwa etapy i jednego dnia upiec biszkopt, a drugiego zająć się kremem i dekoracją.
Przygotowanie kremu:
Obydwa masła połączyć i utrzeć doskonale
2 całe jajka ubić na parze z 2 czubatymi łyżkami cukru
Do utartego masła dodać stopniowo masę jajeczną i ucierać
Do utartej masy jajeczno - maślanej dodawać stopniowo po łyżce nutelli , łyżkę kakao i doskonale ucierać
Przygotować jeszcze nasączenie z wody, cukru, spirytusu i ewentualnie z kawy, a może być sok z cytryny - u mnie wyszło około 3/4 szklanki płynu (wpierw rozpuszczamy w wodzie cukier, kawę- według swojego smaku , a potem dodajemy spirytus)
Przygotowanie tortu:
Jeden krążek układamy na kloszu, nasączmy go w każdym miejscu, a potem smarujemy cienko dżemem
Na dżem rozsmarowujemy część kremu, przykrywamy drugim krążkiem ciasta , dociskamy go ostrożnie i ponownie nasączamy wierzchni krążek
Smarujemy krążek kremem i przykrywamy go ostatnim blatem ciasta
Nasączmy go ponownie i teraz pozostałym kremem smarujemy wierzch i boki tortu
Pozostawiamy część na dekorację i upiększamy według uznania :)
Mój tort ma boki obsypane migdałami w płatkach.