Przygotowanie:
Ciasto:
Żółtka miksujemy z cukrem i miękkim masłem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i miksujemy. Rozsmarowujemy ciasto cienką warstwą na dwóch formach wyłożonych papierem do pieczenia.
Beza:
Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i cukrem (zajmuje to sporo czasu więc się nie denerwujcie, że coś jest nie tak). Wykładamy na ciasto i posypujemy płatkami migdałowymi. Pieczemy ok. 40 minut w 180 st. C, aż migdały będą miały złoty kolor. Studzimy.
Masa śmietankowa:
Ubijamy śmietanę przez kilkanaście sekund, a następnie dodajemy śmietanexy wymieszane z cukrem i ubijamy na sztywno.
Owoce:
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach gorącej wody. Gdy zaczną tężeć dodajemy owoce i szybko mieszamy.
Warstwy:
ciasto z bezą
połowa śmietany
owoce z galaretką
połowa śmietany
ciasto z bezą (beza powinna znajdować się u góry)