Zaczynamy od tego, że nastawiamy piekarnik na 200 stopni (góra-dół bez termoobiegu). Formę żaroodporną smarujemy masłem. Moja forma ma wielkość 25 na 20cm. Następnie do dużej miski wrzucamy mąkę, mleko, jajka, cukier i miksujemy na najwyższych obrotach przez pięć minut. Śliwki przekładamy do formy posypujemy cynamonem i zalewamy ciastem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut, po tym czasie wyjmujemy, temperaturę zmniejszamy do 180 stopni i posypujemy łyżką cukru waniliowego oraz pokrojonym zimnym masłem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut. Po wyjęciu można posypać jeszcze cynamonem i cukrem pudrem. Podawać ciepłe. Świetnie smakuje z lodami waniliowymi :)
Smacznego!
- Przepisy
0 komentarzy
Clafoutis ze śliwkami. NAJPROSTSZY DESER NA ŚWIECIE [Przepis]
![Clafoutis ze śliwkami. NAJPROSTSZY DESER NA ŚWIECIE [Przepis] Clafoutis ze śliwkami. NAJPROSTSZY DESER NA ŚWIECIE [Przepis]](/images/items/2f9d0438afb0d2168d5b18858c70ad80.jpg)
Brak komentarzy dla tego artykułu.