Do swojego kulinarnego i pachnącego świata zabierają Nas dzisiaj Paweł i Magda Marder. Link do ich bloga znajdziecie poniżej!
Do ryby:
2 całe pstrągi (już bez wnętrzności)
4 ząbki czosnku
1 cebula
pęczek koperku
kawałek masła
gruboziarnista sól
gruboziarnista sól
świeżo zmielony czarny pieprz
Na sos:
250 ml śmietanki 30%
150 g twarożku ziołowego
1 trójkącik topionego sera
2 łyżeczki zmielonego zielonego pieprzu
garść natki pietruszki
sól do smaku
Ryby nacieramy wewnątrz solą i pieprzem i upychamy w ich wnętrzu drobno zmielony koperek i pokrojony w cienkie plasterki czosnek. Na koniec wkładamy kilka niewielkich kawałków masła. Układamy ryby w naczyniu żaroodpornym na pokrojonej w piórka cebuli. Pieczemy 20 minut w 180 stopniach. W tym czasie robimy sos serowy: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą w rondelku i mieszamy aż się zagrzeje i składniki połączą się w gładki sos.
Po 20 minutach wyjmujemy ryby z piekarnika, zalewamy sosem serowym i pieczemy jeszcze 15 minut.
Dobrze smakuje podawane z gotowanym brokułem.
Smacznego!