Przepis:
Na garnku z wodą ustawić miskę (najlepiej metalową). Ustawić na średni ognień tak, aby woda lekko bulgotała. Ważne jest by nie dotykała tafli wody.
Do miski zetrzeć na tarce skórkę z 4 cytryn i wlać wyciśnięty sok. Dodać 100 g masła i 150 g cukru. Podgrzewać i co chwilę mieszać do momentu aż masło i cukier się rozpuszczą.
Cały czas podgrzewając masę dodać roztrzepane 3 jajka i 1 żółtko.
Wymieszać całość trzepaczką lub mikserem ustawionym na najmniejsze obroty.
Zostawić na ogniu przez ok.10-12 minut. Przez ten czas krem zgęstnieje.
Należy pamiętać, aby od czasu do czasu przemieszać masę łyżką.
Po ostygnięciu lemon curd przelać do wyparzonych słoików. Przechowywać w lodówce.