Wykonanie:
Spód foremki wyłóż papierem do pieczenia i przygotuj jeszcze jeden jednakowy arkusz.
Rozpocznij od przygotowania masy. Puszki mleka otwórz i wydobądź tylko stałą masę. Przełóż ją do miski i za pomocą miksera ubij na jednolity krem. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i stopniowo dodawaj do masy. Najlepiej połącz początkowo kilka łyżek śmietany i czekolady w mniejszej misce i dodaj ją do pozostałego kremu. Dosłódź do smaku, wymieszaj z rumem. Schłódź w lodówce do czasu montażu całego deseru.
Białka ubij na sztywną pianę. Stopniowo dodawaj słodzik, a następnie po jednym żółtku. Przerwij miksowanie, a do jajek przesiej mąkę z kakao i proszkiem. Połącz delikatnie aczkolwiek dokładnie za pomocą łyżki.
½ masy przełóż do foremki i piecz 10-12 minut w temperaturze 190°C. W ten sam sposób upiecz drugą część ciasta. Biszkopty wystudź zupełnie.
Pierwszy blat ułóż na paterce lub przygotowanym talerzu i nasącz obficie kawą. Pokryj połową kremu, a następnie przykryj drugą porcją ciasta. Nasącz i uwieńcz masą czekoladową.
Torcik schłódź w lodówce przez minimum godzinę, a najlepiej znacznie dłużej.
Przygotuj polewę. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej z mlekiem.
Całość wylej płynnym ruchem na wierzch ciasta i rozprowadź równomiernie.
Możesz też wykończyć torcik rozetkami kremu. Ja użyłam dodatkowo pestek granatu.
Schłódź przez kilka godzin w lodówce.
Smacznego!