Wykonanie:
Masę makową łączymy z jajkami,wiórkami, mielonymi orzechami i budyniem. Masę makową wylewamy do blachy o wymiarach ok. 25x40 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Masę równomiernie rozprowadzamy.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka ucieramy z masłem. Następnie stopniowo dodajemy ser, budyń w proszku i krótko miksujemy. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli, stopniowo dodajemy cukier z wanilia i cukier puder. Pianę delikatnie mieszamy szpatułką z masą serową.
Masę serową wylewamy na warstwę makową. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 170 C piekarniku przez ok. 50 minut. Gdyby wierzch sera za szybko się przyrumienił, przykrywamy wierzch blachy folią aluminiową. Po upieczeniu seromakowiec zostawiamy w piekarniku z lekko uchylonym drzwiczkami przynajmniej przez ok. 30 minut. Ostygnięte ciasto odstawiamy w chłodne miejsce lub do lodówki najlepiej na całą noc.
Smacznego :)