Przepis:
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać i zagnieść z nich jednolitą bryłę. Rozdzielić na dwie kule, zawinąć je w folię i schłodzić w lodówce przez 15 minut.
Najpierw przygotować pierwszą blachę rogalików, a w trakcie pieczenia, przygotować drugą blachę – tak by niepotrzebnie nie trzymać ciasta poza lodówką.
Ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm, pociąć na paski szerokości również 1,5 cm i podzielić na ok. 6 cm kawałki (fot.1). Z każdego kawałka formować rogalik: zrobić z niego walec, zagiąć, końce uformować w czubki, a środek zostawić grubszy (fot.2).
Gotowe rogaliki układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temp. 180ºC przez ok. 15 minut, do momentu aż się przyrumienią.
Rogaliki lekko przestudzić na kratce (fot.3).
Cukier wymieszać z cukrem waniliowym, a następnie obtoczyć w nim jeszcze ciepłe rogaliki (fot.4).