Wykonanie:
masło ucieramy około3-4 minuty ze startym imbirem na jasną i puszystą masę ,
do masy maślanej dodajemy cukier dark muscovado , mieszamy następnie miód i ponownie całość mieszamy
do szklanki dodajemy gorącą wodę oraz sodę, mieszamy do jej rozpuszczenia
mąkę, kakao oraz przyprawę do piernika mieszamy ze sobą , następnie dodajemy ją w dwóch turach do masy razem z rozpuszczoną sodą
na koniec dodajemy pokrojoną w kostkę czekoladę i posiekane orzechy, całość dokładnie mieszamy, miskę przykrywamy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, a najlepiej na całą noc
z ciasta formujemy kulki (użyłam łyżki do lodów) układamy na blaszce i wkładamy je jeszcze na 20 minut do lodówki,
schłodzone kulki obtaczamy w cukrze i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia
ciastka pieczemy w piekarniku w temperaturze 170°C ,około12 minut lub dłużej, aż powstaną pęknięcia na powierzchni ciastek
ciastka po wyjęciu z piekarnika zostawiamy na parę minut na blaszce, dopiero gdy lekko przestygną ściągamy je i studzimy( gdy są gorące są bardzo miękkie ).