Składniki na kruche ciasto:
75 g zimnego masła
3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 żółtko
1/4 szklanki cukru pudru
szczypta soli
Masa makowa:
250 g mielonego maku
1 szklanka mleka
szczypta soli
2 żółtka
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki konfitury z pomarańczy (można zastąpić miodem)
75 g posiekanych migdałów lub orzechów włoskich
75 g posiekanych suszonych moreli lub rodzynek (można je wcześniej namoczyć w alkoholu lub wodzie)
2 łyżki rumu/amaretto (lub odrobina ekstraktu migdałowego)
50 g roztopionego lekko palonego masła*
2 białka
szczypta soli
Masa serowa:
1/2 szklanki cukru pudru
75 g miękkiego masła
3 żółtka
czubata łyżka konfitury z pomarańczy
600 g twarogu sernikowego (z wiaderka)
1 łyżka skrobi ziemniaczanej
2 białka
szczypta soli
Beza:
4 białka
szczypta soli
3/4 szklanki białego cukru
2 łyżki płatków migdałowych