Wykonanie:
Mąkę owsianą i ziemniaczaną przesiej przez sitko. Wymieszaj z drożdżami, siemieniem i solą.
Olej rozpuść w garnuszku.
Do sypkich składników dodaj ok. 150 ml wody i rozpocznij wyrabianie ciasta. Stopniowo dolewaj resztę, tak by uzyskać luźne, trochę klejące ciasto. Na koniec wlej olej i połącz. Wyłącz mikser i dodatkowo wyrób ciasto ręcznie. Jeżeli jest zbyt mokre, dodaj więcej mąki ziemniaczanej. Owiń przezroczystą folią typu stretch i odłóż na 30 minut do wyrośnięcia.
Gotowe ciasto wyrób ponownie, a następnie rozwałkuj na minimalnej ilości mąki ziemniaczanej. Odkrój nadmiar ciasta, tak by powstał prostokąt. Arkusz drożdżowego pokryj farszem i zroluj. Pokrój na 6- 8 części i ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj mlekiem, oprósz makiem.
Piecz 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, z termobiegiem.
Gotowe!