Przepis na ciasto:
Zacznij od przesiania mąki, dodaj sól, olej i stopniowo wlewaj wodę. Pomału zagniataj ciasto. Ciasto powinno być dość luźne i miękkie. Dlatego lepiej dodać wody za dużo, niż za mało. Ciasto powinno się wyrabiać tak długo, aż będzie elastyczne i miękkie. Wyrobione ciasto przykryj ściereczką i odstaw na jakieś pół godziny. Ciasto rozwałkuj na grubość około 2mm. Wykrój szklanką krążki i nałóż farsz łyżką. Zlep i gotuj po kilka pieróg w osolonej wodzie. Farsz:
Umieszczamy wszystkie składniki w garnku i zalewamy wodą (tylko do przykrycia składników). Gotujemy około 30 minut. Do ugotowania mięsa.
Po ugotowaniu odcinamy skórkę z filetów i mielimy mięso z dodatkiem ugotowanej 1 marchewki oraz pietruszki.
6 suszonych śliwek, pokrojonych w kostkę
Do mielonego mięsa dodajemy śliwki, doprawiamy farsz solą, pieprzem.
Z podanej porcji farszu wyszło mi około 25 sztuk.
Jeśli chodzi o dodatki to bardzo dobrze smakują z rumianą cebulką oraz kwaśną śmietaną.