Przepis:
Biszkopt: Białka ubij na sztywno następnie partiami dodawaj cukier i ubijaj do chwili jego rozpuszczenia. Piana powinna być sztywna i lśniąca. Cały czas ubijając dodawaj po jednym żółtku i na koniec dodaj olej. Delikatnie mieszając wsypuj mąkę i sodę. Ciasto przełóż do foremki, wyrównaj włóż do piekarnika nagrzanego do 180*C na 20 minut. Wierzch ciasta powinien być jasnozłoty. Ciepły biszkopt połóż na deskę albo ściereczkę i delikatnie oderwij pergamin. Dużą ściereczkę oprósz cukrem pudrem i delikatnie zwiń (razem ze ściereczką!) i odłóż do przestudzenia.
Masa makowa: 300 ml mleka wlej do garnka, wsyp mak i zagotuj. Do szklanki wlej pozostałe mleko, dodaj proszek budyniowy i cukry. Wymieszaj i wlej do gotującego się mleka. Mieszaj aż masa zgęstnieje. Gorącą masę rozsmaruj na biszkopcie. Chwilę odczekaj (2-3 minuty) i na masie makowej rozłóż równomiernie wiśnie. Zwiń roladę i włóż do lodówki. Przed podaniem oprósz cukrem pudrem, zrób rozetki z bitej śmietany a na wierzchu ułóż wiśnie.