Wykonanie polewy:
Wszystkie składniki czyli mleko, cukier, masło i kakao wkładamy do rondla, zagotowujemy, dopiero jak się wszystko połączy ściągamy z gazu, odstawiamy do ostudzenia.
Wykonanie całości:
z mąki, proszku do pieczenia, margaryny/masła i żółtek zagniatamy ciasto ( uwaga jest dość kruche i sypkie), następnie formujemy 3 równe kulki, do jednej z nich dodajemy kakao ( gdyby ciasto było na tyle kruche, że nie da się uformować kulki ,można dodać 1-2 łyżki wody. Każdą z kulek zawijamy w folie spożywczą i wkładamy do lodówki na około1 ½ godziny
białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, następnie partiami dodajemy cukier, aż powstanie błyszcząca beza
blaszkę +/-25x34cm wykładamy papierem do pieczenia
zaczynamy od schłodzonego jasnego ciasta (1 kulka) i ścieramy go na tarce o grubych oczkach, wykładamy na nie jabłka, teraz ścieramy ciemne ciasto, na które wykładamy bezę i przykrywamy je jasnym ciastem również ścierając je na tarce o grubych oczkach
ciasto pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C
gotowe ciasto studzimy i zimne polewamy przygotowaną polewą czekoladową tworząc z niej esy floresy.