Przepis:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Marchewkę obrać i starkować na tarce z grubymi oczkami. Następnie na rozgrzanej oliwie przesmażyć cebulę oraz marchewkę, aż lekko zmiękną. Dodać mięso mielone i smażyć jeszcze przez kilka minut.
Fix wymieszać ze szklanką wody, wlać do mięsa i dusić całość na wolnym ogniu przez około 10 minut.
Ugotowane ziemniaki lekko podgrzać i wymieszać ze śmietaną, 2 łyżkami margaryny i doprawić do smaku.
Przygotować formę do muffinek. Natłuścić każde wgłębienie. Ciasto francuskie pokroić na duże kwadraty (około 10 x 10 cm) i wyłożyć nimi wgłębienia. Następnie nałożyć mięso i poprzykrywać ziemniaczanym puree.
Wierzch każdej porcji posypać startym serem i nałożyć odrobinę margaryny.
Formę z niespodziankami piec w 180ºC przez 25-30 minut. Podawać zaraz po upieczeniu.