Przepis:
Mąkę przesiać i wymieszać z proszkiem do pieczenia, sodą, cukrem wanilinowym i przyprawami.
Jajko, jogurt i cukier wymieszać krótko mikserem na średnich obrotach. Dodać olej, wymieszać.
Do suchych składników dodać mokre, wsypać rodzynki (ja dodatkowo je uprzednio namoczyłam we wrzątku, a później dokładnie odcedziłam), jabłko, krówki i krótko wymieszać łyżką do połączenia składników (fot.1).
Ciasto przełożyć do formy na muffiny wyłożonej papierowymi foremkami (fot.2).
Przygotować kruszonkę. Wymieszać mąkę, cukier. Dodać posiekane masło, aromat i rozcierać palcami, aż powstanie kruszonka. Dodać krówki i ponownie wymieszać (fot.3).
Wierzch muffinek posypać kruszonką (fot.4), wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 200°C (na funkcji góra-dół na najniższym poziomie piekarnika) przez około 22-25 minut.