Przepis:
Mak zalej gorącym mlekiem albo wodą i gotuj 30 minut. Odstaw do ostudzenia. Przecedź przez sitko wyłożone gazą. Następnie zmiel trzy razy. Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu i ostudź.
Na patelni podpraż orzechy a następnie posiekaj. Gruszki obierz i pokrój w średnią kostkę. Do miski włóż kaszę, zmielony mak, orzechy, gruszki, przyprawy korzenne i miód. Ilość miodu zależy od naszych upodobań smakowych ja dodałam około 100 ml. Porządnie wymieszaj i włóż do lodówki żeby wszystkie smaki połączyły się ze sobą.
- Mak można ugotować przy okazji gotowania maku na makowce. Można też kupić gotowy, zmielony mak i wystarczy zalać gorącym mlekiem, i pogotować 2 minuty. Nie chodzi mi tu o mak z puszki! 100 g maku suchego, zmielonego zalewamy 100 ml gorącego mleka albo wody gotujemy 2 minuty i odstawiamy do ostudzenia.