Przepis:
Białka ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodawać po łyżce cukru, aż do zużycia 100 g. Miksować do chwili, aż masa stanie się gęsta i mocno błyszcząca. Następnie dodać po jednym żółtku i dalej miksować (przez około 5 minut).
Mak połączyć z kokosem i migdałami (fot.1). Dodać do piany jajecznej i delikatnie wymieszać łyżką drewnianą, do momentu połączenia się składników.
Foremkę o wymiarach 28 x 36 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na pół. Jedną połowę wylać do formy, a drugą wstawić do lodówki. Foremkę z ciastem wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Piec 20 minut (ciasta nie można przesuszyć ). Po upieczeniu jednego placka, postępować dokładnie tak samo i upiec drugi placek makowy, z masy oczekującej w lodówce.
Ciasto odstawić do całkowitego wystygnięcia. W tym czasie przygotować krem.
Mleko połączyć z sokiem z cytryny (użycie mleka UHT, jest takie ważne, ponieważ po dodaniu soku z cytryny inne niż UHT się zważy). Odlać pół szklanki, a resztę zagotować z cukrem. Z odlanym mlekiem wymieszać budynie i żółtka. Wlać na gotujące się mleko i przygotować budyń, intensywnie mieszając, tak aby nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.
Miękkie masło zmiksować na białą, puszystą masę. Do masła dodać po łyżce zimnego budyniu i miksować do chwili utworzenia się gładkiego kremu.
Krem rozsmarować na placku makowo-kokosowym (fot.2) i przykryć go drugim ciastem. Docisnąć i wstawić do lodówki, tak aby masa dobrze zastygła (co najmniej 3-4 godziny).
Na koniec białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią ciasto.