Przepis:
Na stolnice wysyp mąkę, zmielone orzechy, cukier puder, proszek i dodaj masło wszystko razem pokrój/posiekaj. Dodaj jajka i zagnieć ciasto. Podziel na dwie części 60% i 40%. Przełóż do worka i włóż do zamrażarki na minimum 12 godzin (najlepiej jest to zrobić dzień wcześniej).
Nadzienie: Mało rozpuść na średnim ogniu cały czas podgrzewaj. Na początku masło zacznie pyrkać po chwili przestanie i zacznie brązowieć. Masło przestań podgrzewać jak nabierze jasnobrązowego koloru i zacznie pachnieć jak orzechy. Przestudź. Wszystkie składniki masy serowej włóż do miski i miksuj na średnich obrotach przez 3 minuty.
Większą połowę ciasta zetrzyj na tarce o średnich oczkach, delikatnie dociśnij i włóż do piekarnika nagrzanego do 175*C na 25 minut. Na lekko przestudzone ciasto wylej masę serową i zetrzyj pozostałe ciasto. piecz 60-70 minut. Wierzch powinien mieć jasnozłoty kolor. Przestudź w piekarniku przy lekko uchylonych drzwiczkach.