Wykonanie:
Kruche ciasto:
- ze wszystkich składników czyli mąki, cukru pudru, proszku do pieczenia, jajek i masła zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne, może być lekko klejące, dzielimy na 2 części ( większą i mniejszą ) zawijamy je w folię i wkładamy do zamrażalnika na 1 godzinę
Masa serowa:
- całe jajka ubijamy z cukrami, następnie dodajemy ser i mąkę, całość mieszamy lub miksujemy na najniższych obrotach do połączenia składników
Całość:
- formę (25x34cm) smarujemy masłem i wysypujemy mąką lub wykładamy papierem do pieczenia i dopiero do tak przygotowanej formy ścieramy na tarce o grubych oczkach większą kulkę ciasta, na którą wykładamy całą masę serową i na wierzch ponownie ścieramy pozostałe ciasto ( na drugi raz podpiekę spód ciasta przed wyłożeniem mamy serowej aby uniknąć ewentualnego nie dopieczenia , które może się pojawić)
- sernik pieczemy 60minut w piekarniku nagrzanym do 180°C , studzimy przy zamkniętych drzwiczkach piekarnika ( taka jest sugestia autorki) zimne ciasto schładzamy w lodówce.