Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej peklowanej
4 średnie marchewki
1,5 kg szynki wieprzowej peklowanej
4 średnie marchewki
1/2 pora
1 cebula
1 mały seler
1 łyżeczka ziarenek czarnego pieprzu, lekko rozgniecionych
1 łyżeczka ziaren kolendry, lekko rozgniecionych
1 laska cynamonu, przełamana na pół
3 listki laurowe
1 łyżeczka ziaren kolendry, lekko rozgniecionych
1 laska cynamonu, przełamana na pół
3 listki laurowe
1 łyżeczka soli (opcjonalnie)
Glazura:
50 g cukru trzcinowego - użyłam cukier trzcinowy nierafinowany Dry Demerara drobny (Diamant)
50 ml wina Madeira - użyłam Izidro Madeira Fine Rich (Justino's Madeira Wines)
Glazura:
50 g cukru trzcinowego - użyłam cukier trzcinowy nierafinowany Dry Demerara drobny (Diamant)
50 ml wina Madeira - użyłam Izidro Madeira Fine Rich (Justino's Madeira Wines)
10 ml octu balsamicznego
60 g miodu
garść goździków
60 g miodu
garść goździków
Cukier, ocet, wino oraz miód umieścić w rondelku, wymieszać, doprowadzić do wrzenia, następnie zmniejszyć moc palnika i gotować przez około 4 minuty, aż uzyskamy błyszczący syrop.