Przepis:
Marchewkę obrać i pokroić w niezbyt grube krążki, cukinie pokroić w talarki, fenkuł umyć i pokroić w cienkie krążki. Ziemniaki dobrze wyszorować pod bieżącą wodą, skórkę zostawić. Osuszyć i pokroić na ćwiartki. Bataty obrać i pokroić w słupki. Warzywa wyłożyć na dwie blachy. Na jedną wyłożyć cukinie, fenkuł i marchewkę. Przyprawić solą, ziołami, płatkami chilli i papryką pimenton, skropić oliwą i dokładnie wymieszać. Piec w 200-210C ok. 25 min. czas od czasu przewracając warzywa na drugą stronę dla równomiernego pieczenia.
Na drugi blat wyłożyć ziemniaki, posypać je ziołami, papryką wędzoną i kminkiem mielonym. Skropić oliwą i dobrze wymieszać. Bataty posolić, posypać ziołami, wędzoną papryką i skropić oliwą. Wyłożyć na blachę. Piec w 210C przez ok. 25-30 min. do zrumienienia, w trakcie pieczenia przewrócić na drugą stronę.
Pieczone warzywa wyłożyć do dużego półmiska, posypać natką pietruszki i skropić cytryną. Podawać odrazy po upieczeniu.
Smacznego.