Przepis:
1. Drożdże rozpuszczamy w łyżce ciepłego mleka. Możemy dodać łyżkę cukru. Odstawiamy, aż zaczną "pracować". W rondelku podgrzewamy mleko, aby było ciepłe. Rozpuszczamy w nim masło i cukier. Mąkę przesiewamy, wbijamy jajko, dajemy szczyptę soli. Dodajemy drożdże i wlewamy zawartość rondelka. Zarabiamy ciasto, aż uzyskamy gładką masę. Możemy dodać jeszcze troszkę mąki, jeśli ciasto będzie mocno się kleiło. Odstawiamy na ok 1 godzinę, aby ciasto wyrosło.
2. Twaróg wrzucamy do miski i rozgniatamy widelcem. Możemy dodać kilka łyżeczek cukru, w zależności od tego jaki słodki chcemy, aby był.
Jeśli masa twarogowa nie będzie wystarczająco jednolita, możemy dodać łyżeczkę mleka.
Powinna się nieco skleić.
3. Z wyrośniętego ciasta odrywamy kulki, które następnie rozpłaszczamy. Wykładamy na nie twaróg i owoce. Odstawiamy na około 15 minut.
4. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez około 20 minut.
Wyjmujemy, kiedy będą odpowiednio zrumienione.
SMACZNEGO :)