Wykonanie:
Ciasto:
- margarynę rozpuszczamy
- w drugim naczyniu mieszamy mąkę, proszek do pieczenia, cukier i kakao,
- następnie do suchych składników dodajemy żółtka oraz przestudzoną rozpuszczoną margarynę i zagniatamy ciasto, które nie musi tworzyć zwartej kuli może przypominać kruszonkę
- ¾ ciasta przekładamy do formy ( ja użyłam tortownicę 24cm ) i ugniatamy je dłonią, formę wkładamy do lodówki na 30 minut, razem z ⅓ odłożonego ciasta na kruszonkę.
Masa serowa:
- białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, odstawiamy
- do drugiego naczynia dodajemy serki homogenizowane, cukier i budyń, mieszamy do połączenia wszystkich składników
- następnie do masy wlewamy przestudzoną margarynę, miksując na najniższych obrotach gdy tłuszcz się połączy z masą serową dodajemy ubitą pianę z białek, całość delikatnie mieszamy.
Wykonanie:
- schłodzone ciasto wyciągamy z lodówki, wylewamy na nie masę serową , którą następnie posypujemy ⅓ odłożonego ciasta, tak jak kruszonką
- pieczemy 40 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC
- po upieczeniu odstawiamy w chłodne miejsce.