Przepis:
Ziemniaki gotujemy do miękkości ( bez dodatku soli!), studzimy. Ser i ziemniaki mielimy trzy razy.
Masło ucieramy z cukrem do momentu, aż cukier się rozpuści. Do masy dodajemy po żółtku i częśc sera z ziemniakami. Mieszamy do połączenia składników. I znowu dodajemy żółtko i ser i tak do wyczerpania. Laskę wanilii przekrawamy na pół i wyjmujemy ziarenka, wkładamy do masy. Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy łyżkę piany do masy serowej, delikatnie mieszamy do połączenia. Następnie wkładamy pozostałą część. Przekładamy do natłuszczonej formy. Foremka może być dowolna okrągła albo prostokątna. Ja upiekłam w tortownicy o wymiarze 24 cm. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy do uzyskania złotego koloru około 80 minut.
- Proponuje polać sernik białą czekoladą, posypać malinami i posiekana mięta.
- Do sernika można dodać bakalie.