Wykonanie:
- drożdże mieszamy z letnim mlekiem, 1 łyżką cukru oraz 1 łyżką mąki, odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia
- margarynę siekamy i zagniatamy z mąką, solą, jajkami, cukrami oraz rozczynem, zagniatamy ciasto, gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 ½ godziny
- wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagniatamy i dzielimy na 4 części, każdą części rozwałkowujemy na kształt okręgu , który następnie dzielimy nożem na 12 trójkątów ( jak pizze) , na każdy trójkąt nakładamy konfiturę i zwijamy tworząc małe rogaliki
- blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, na której układamy rogaliki, każdy smarujemy rozbełtanym jajkiem i posypujemy perlistym cukrem
- pieczemy 15-20 minut na złoty kolor w piekarniku nagrzanym do 180-200ºC ( czas i temperatura zależy od waszych piekarników).