Wykonanie:
- do miski warstwami wykładamy najpierw pokruszone drożdże, cukier, cukier waniliowy, roztrzepane jajka, olej, mleko, mąkę oraz sól, nie mieszamy, miskę przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 3,5 godziny
- w między czasie przygotowujemy kruszonkę czyli zagniatamy wszystkie składniki tj mąkę, cukier i zimne masło, formujemy z nich kulkę , zawijamy w folię i schładzamy w lodówce
- po upływie czasu wszystkie składniki ciasta dokładnie mieszamy ze sobą lub wyrabiamy na gładkie ale lejące ciasto za pomocą miksera
- ciasto przekładamy do dużej formy ( 26x30cm) wysmarowanej masłem lub wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy śliwki , rozcięciem ku górze, jeżeli lubicie możecie posypać je cynamonem , następnie na sam koniec całość posypujemy kruszonką
- pieczemy około 50 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C.