Przepis:
Wersja 1- kompot 'na zimę':
Śliwki umyć, przekroić na pół, pozbyć się pestek, ułożyć w uprzednio wyparzonym słoiku (1/2 lub max. 2/3 wysokości słoika) i zasypać 1 łyżką cukru.
Wodę zagotować i wypełnić słoik, pamiętając, by zostawić jakieś 2 cm wolnego miejsca.
Zakręcić czystą i wyparzoną przykrywką, a następnie odwrócić do góry dnem i odstawić na ściereczkę lub zapasteryzować- gorące słoiki przełożyć do garnka wyłożonego gazą, z gorącą wodą i gotować 10-12 minut.
Kompot jest tak aromatyczny, że śmiało można rozcieńczyć go z przegotowaną wodą.
Wersja 2- kompot 'do obiadu':
Zrobić z poły podanych proporcji.
Do garnka dodać umyte, przekrojone na pół i wypestkowane śliwki, wsypać cukier i zalać wodą.
Gotować około 10 minut, zdjąć z ognia i ostudzić (lub nie, jeżeli napój ma być w ciepłym wydaniu).Smacznego! :)