Przepis:
Mąkę, 8 łyżek cukru, roztopione mało, 8 łyżek zimnej wody i zagniatamy ciasto. Zawijamy w folie i wkładamy do lodówki na 30 minut. Jeśli mamy robot kuchenny to wrzucamy mak i chwile miksujemy a jeśli mamy blender musimy to zrobić na raty. Nie mielimy tylko miksujemy. Mak zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Do 3/4 szklanki mleka wsypujemy budynie i 10 łyżek cukru. Pozostałe mleko gotujemy a następnie cały czas mieszając wlewamy budyń. Gdy będzie już gesty, zdejmujemy z ognia, przykrywamy talerzykiem i odstawiamy do przestudzenia. Blaszkę o wymiarach 23x33 (może być większa) natłuszczamy, wykładamy 2/3 ciasta ( można rozwałkować albo rozłożyć dłońmi). Nakłuwamy widelcem i posypujemy kaszą manną. Do budyniu przekładamy mak, 3 jajka, śmietanę, pozostały cukier i mieszamy. Na spód wykładamy masę budyniową, układamy wiśnie a pozostałe ciasto wałkujemy, kroimy w paski i układamy kratkę na cieście. Pieczemy w 180*C na złoty kolor około 50-60 minut.