Przepis:
1. Ciasto. Do letniego mleka dodajemy pokruszone drożdże, mieszamy do rozpuszczenia i odstawiamy, aż zaczną pracować. Do miski wbijamy jajko, dodajemy szczyptę soli, cukier, olej, cukier waniliowy, mleko.
Gdy drożdze podrosną, wlewamy do miski z pozostałymi składnikami, mieszamy i dodajemy porcjami mąkę. Wyrabiamy drewnianą łyżką, a następnie odstawiamy, przykrywamy ściereczką i czekamy ok 1 godziny, aż ciasto wyrośnie.
2. Do jagód dodajemy cukier i mąkę. Łączymy.
3. Przygotowujemy kruszonkę. Masło ucieramy z cukrem, a następnie dodajemy porcjami mąkę i wyrabiamy ręką. Jeśli chcemy bardziej twardą kruszonkę, dajemy więcej mąki.
4. Z ciasta formujemy kulki, rozduszamy je, do środka nakładamy nadzienie i zaklejamy. Kładziemy zaklejoną stroną do dołu na blaszce wysmarowanej tłuszczem. Gdy jagodzianki podrosną, smarujemy je mlekiem i obsypujemy kruszonką.
Pieczemy przez ok 13 minut, w piekarniku nagrzanym do 220 stopni.