Przepis:
Mieszamy mąkę, cukier i sól. Dodajemy cienko pokrojone zimne masło i szybko zarabiamy ciasto by zbytnio nie ogrzać go rękoma. Podlewamy wodą, mieszamy widelcem. Zawijamy w folię i na godzinę do lodówki.
Po tym czasie wałkujemy na grubość 6 mm, delikatnie nawijamy na wałek i przenosimy płat nad foremki. Odcinamy nadmiar, nakłuwamy widelcem dno.
Podpiekamy około 15 minut w 180 C.
W międzyczasie obieramy i trzemy jabłka, skrapiamy sokiem z cytryny. Odstawiamy i gdy puszczą wodę odciskamy. Dodajemy cukier i cynamon.
Z pozostałych składników zagniatamy kruszonkę.
Podpieczone spody napełniamy jabłkami, obficie posypujemy kruszonką.
Pieczemy 30-35 minut w 180 C.
- Przepisy
0 komentarzy
Szarlotka w wersji mini! [PRZEPIS]
Brak komentarzy dla tego artykułu.