Wykonanie:
- zaczynamy od pokrojenia na kawałki rabarbaru, następnie zasypujemy go cukrem i cynamonem, mieszamy i odstawiamy
- w misce mieszamy wszystkie składniki poza masłem czyli mąkę, cukier, sól, suche drożdże, mleko, jajko oraz wanilię, wszystko miksujemy lub mieszamy ( ciasto jest klejące) po 2-3 minutach dodajemy roztopione masło i dalej wyrabiamy około 5 minut ciasto dalej będzie klejące ale sprężyste
- formę na muffiny smarujemy masłem i wysypujemy mąkę , do tak przygotowanej formy wkładamy po dużej łyżce ciasta w które wtykamy rabarbar, przykrywamy i odstawiamy na 20-30 minut aż lekko wrosną
- kiedy babeczki wyrastają, przygotowujemy kruszonkę, wszystkie składniki wkładamy do miski i zagniatamy na kruszonkę
- wyrośnięte babeczki posypujemy kruszonkę i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 30-35 minut.