Wykonanie kremu:
- krem nugatowy: masę nugatową miksujemy na gładką masę , a następnie dodajemy 1 opakowanie serka mascarpone, całość miksujemy na gładki krem, odstawiamy
- krem czekoladowy: czekoladę rozpuszczamy, studzimy , mascarpone ucieramy mikserem następnie dodajemy roztopioną czekoladę, całość miksujemy na gładki krem
Wykonanie:
- czekoladę rozpuszczamy, studzimy
- do miski dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę i sól, mieszamy i odstawiamy
- w drugim naczyniu masło ucieramy z brązowym cukrem i ekstraktem waniliowym, na gładki krem, następnie dodajemy jajka, jedno po drugim nie przerywając miksowania
- do masy dodajemy na zmianę mieszankę mąki , kwaśniej śmietany oraz roztopionej czekolady, miksujemy na niskich obrotach, na sam koniec dodajemy groszki czekoladowe, mieszamy
- ciasto dzielimy na dwie tortownice ( 22-25cm) pieczemy 30-40 minut do suchego patyczka w temperaturze 180°C
- gotowe studzimy
- zimne ciasto wyrównujemy, jedną część kładziemy na paterze, smarujemy wierzch musem lub dżemem malinowym, na który nakładamy krem nugatowy, przykrywamy go drugim ciastem, na którym rozsmarowujemy krem czekoladowy, wierzch zdobimy roztopioną czekoladą.