Przepis:
Przygotowanie spodu:
1.Piekarnik na 180°C.
2.Rozpuszczone masło dobrze wymieszaj ze zmiksowanymi ciasteczkami do momentu, aż wszystko dobrze się połączy, po czym wyłóż nimi formę i dobrze ugnieć.
3. Piecz 15min.
Przygotowanie masy:
1. Ser mieszamy z serkiem mascarpone, mąką.
2. Masło ucieramy z cukrem do uzyskania puszystego kremu.
3. Do kremu maślanego dodajemy masę kajmakową i dalej miksujemy, aby uzyskać jednolity krem.
4. Do masy maślano- kajmakowej stopniowo dodajemy po jednym jajku i po łyżce masy serowej. Wszystko mikujemy na gładką masę.
5. Masę przelewamy do formy z podpieczonym spodem oreo i pieczemy w nagrzanym piekarniku (180°C) około 50min. Studzimy sernik w piekarniku z otwartymi drzwiczkami. Po wystudzeniu powinien jeszcze ze 2 godzinki odpoczywać w lodówce.
Przygotowanie masy karmelowej:
1. W rondelku podgrzewamy kajmak z mlekiem i po upłynnieniu masy dodajemy masło. Mieszamy, aż do uzyskania gładkiej masy.
2. Wylewamy masę na sernik i posypujemy solą.
3. Na końcu pomalowałym sernik, ale to jest opcja dodatkowa