Wykonanie:
- ze wszystkich składników tj. mąki, cukru pudru, żółtka, margaryny i jogurtu zagniatamy ciasto, zawijamy je w folię i schładzamy w lodówce 45 minut
- kiedy ciasto się chłodzi , obieramy jabłka i kroimy je w ćwiartki a następnie każdą ćwiartkę kroimy na plasterki o grubości około2-3 mm, które polewamy sokiem z cytryny
- schłodzone ciasto rozwałkowujemy na blacie posypanym mąka i ostrożnie przenosimy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, dopasowując ciasto do kształtu formy
- następie ciasto smarujemy dżemem brzoskwiniowym, a na wierzchu układamy plasterki jabłek ( okręg po okręgu)
- tak przygotowane ciasto smarujemy mieszanką białka, mleka, soku jabłkowego oraz ziarenek wanilii , całość posypujemy ziarenkami granata
- tratę pieczemy około 45-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC