Wykonanie:
Ciasto:
- do rondla dodajemy mleko i miód, podgrzewamy do chwili ,aż miód się rozpuści, odstawiamy do ostygnięcia
- mąkę mieszamy z sodą, dodajemy posiekaną margarynę, cukier i jajka oraz przestudzoną masę miodową, całość zagniatamy na gładkie ciasto ( ręcznie lub mikserem)
- ciasto dzielimy na 3 części
- formę 35x24 wykładamy papierem do pieczenia i wykładamy do niej jedną część ciasta, którą pieczemy około 15 minut w temperaturze 180°C, to samo robimy z drugą częścią ciasta
- na 3 część ciasta wykładamy gorącą masę orzechową , pieczemy 15-17 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C, gotowe studzimy
- do formy w której piekliśmy , wkładamy jedną część ciasta, na nie wykładamy połowę kremu budyniowego, przykrywamy kolejną częścią ciasta na którą wykładamy resztę kremu, na samą górę wykładamy trzecią część ciasta z masą orzechową
- gotowe ciasto zostawiamy w chłodnym miejscu ,aż zmięknie około 24godzin
- przechowujemy w lodówce.
Masa orzechowa :
- margarynę roztapiamy razem z miodem i cukrem, następnie dodajemy posiekane orzechy i smażymy całość na małym ogniu około 5 minut, gotową masę wykładamy na surowe ciasto
Krem budyniowy:
- budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu w 400ml mleka i 3-4 łyżkami cukru pudru, gotowy odstawiamy do ostudzenia (budyń warto przykryć folią spożywczą, unikniemy wtedy powstania kożucha)
- masło ucieramy na puszystą masę, następnie partiami dodajemy przestudzony budyń, łyżka po łyżce, ucieramy tak długo aż uzyskamy gładki krem.