Przepis:
Twaróg należy wyjąć z lodówki na 2 godziny przed przygotowaniem ciasta.
Ciasteczka dokładnie pokruszyć (ja użyłam do tego melaksera), dodać kakao, przemieszać. Wlać schłodzone masło, Ponownie przemieszać.
Tortownicę o średnicy 24 cm wyłożyć masą ciasteczkową, lekko ugnieść (fot.1). Następnie podpiec w piekarniku, przez 10 minut w temperaturze 190°C. Schłodzić do temperatury pokojowej.
Żelatynę rozprowadzić dokładnie we wrzącej wodzie. Odstawić do uzyskania temperatury pokojowej.
350 g jagód zmiksować do uzyskania musu.
Do wysokiej miski przełożyć twaróg. Wlać do niego śmietankę kremówkę (nie ubitą wcześniej!). Za pomocą miksera wymieszać do połączenia składników. Następnie dodać oba cukry (tutaj zwiększyłam trochę ilość w stosunku do oryginalnego przepisu) i jagody. Wymieszać. Do przestudzonej żelatyny dodać 2 łyżki masy serowej, wymieszać. Następnie jednym ruchem wlać do miski z twarogiem i miksować całość na najwyższych obrotach. Masę przełożyć na kakaowy spód. Wyrównać powierzchnię (fot.2) i wstawić do lodówki do stężenia.
Pozostałe jagody (300 g) utrzeć na mus. Wlać do garnka, dodać wodę, zagotować. Wyłączyć palnik i wsypać galaretkę (fot.3). Energicznie wymieszać. Masę schłodzić do temperatury pokojowej. Następnie wylać ją na sernik (fot.4) i ponownie włożyć do lodówki do stężenia.