Wykonanie:
- drożdże mieszamy z cukrem i letnim mlekiem, odstawiamy na10-15 minut do wyrośnięcia
- do miski dodajemy przesianą mąkę, kakao, żółtka ,ekstrakt waniliowy i skórkę startą z pomarańczy oraz wyrośnięte drożdże, całość zagniatamy na elastyczne ciasto (na początku ciasto się klei ale z każdą chwilą jest coraz lepiej, starajcie się nie dosypywać więcej mąki) następnie po kawałku dodajemy masło i dalej wyrabiamy tym razem już na gładkie i elastyczne ciasto,
- wyrobione cisto przykrywamy i odkładamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około1 ½ godziny ( cisto musi podwoić swoją objętość)
- wyrośnięte ciasto uderzamy aby odgazować , jeszcze raz dokładnie wyrabiamy i rozwałkowujemy na grubość 1 ½ cm,
- szklanką lub foremką wycinamy koła, w których za pomocą np. kieliszka wycinamy na środku mniejsze koła
- pączki odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (zachowując odstępy), przykrywamy i zostawiamy je na 15-20 minut do ponownego wyrośnięcia
- pączki pieczemy 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 170°C
- gotowe studzimy ,polewamy roztopioną czekoladą i posypujemy np. migdałami.