Sposób przygotowania spodu:
Do food procesora włóż daktyle, zmielone migdały, drobne płatki owsiane, amarantus, cynamon, sól i zalej wodą - miksuj do momentu połączenia składników. Następnie
spód foremki wyłożyć papierem do pieczenia a boki posmarować olejem kokosowym. Zmielone składniki wyłóż na spód, delikatnie ugniatając. Pieczemy w 175-180C około 18-20 min.
Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i zostawić do ostygnięcia.
Sposób przygotowania masy:
Do food procesora wkładamy odsączone nerkowce, dodajemy sok z cytryny, syrok klonowy, olej kokosowy, wanilie i sól. Miksujemy do gładkiej, jednolitej konsystencji pozbawionej grudek.
Masę kremową wykładamy na spód i za pomocą szpatułki wyrównujemy. Wierzch sernika dekorujemy owocami. Wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny lub cała noc do całkowitego stężenia. Najlepiej sernik
podawać dobrze schłodzonym ale na tyle miękkim by można go było pokroić. Smacznego.