- Przepisy
0 komentarzy
PIERNIK Z MASĄ MARCEPANOWO- ŚLIWKOWĄ! [PRZEPIS]
Sposób przygotowania: Nastaw piekarnik na 170°C. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia. Mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną, przyprawę do piernika, sól przesiej i odłóż. Masę wylej na przygotowaną uprzednio blaszkę i piecz około 40 minut, lub do wyciągnięcia suchego patyczka. Po upieczeniu i wystudzeniu piernika, podziel go na dwa płaty. 150g śliwek kalifornijskich 2 łyżki np. rumu ( ja dałam 100g masy marcepanowej ( 50g cukru pudru Sposób przygotowania: Wszystkie składniki umieścić w kilka śliwek kalifornijskich 70ml śmietany kremówki 70g czekolady gorzkiej w kawałkach Sposób przygotowania: Zagotuj śmietankę i zdejmij z palnika. Wlej ją do miski i dodaj połamaną czekoladę. Wszystko wymieszaj, aż uzyskasz gładką czekoladową masę. Złożenie ciasta: Dwa płaty piernika od strony przecięcia, posmaruj cienką warstwą powideł śliwkowych. Na jednym z płatów, posmarowanym powidłami delikatnie rozsmarowujemy masę marcepanowo- śliwkową, przykrywamy to kolejnym płatem (powidłami do masy), układamy śliwki i polewamy masą czekoladową. Wkładamy do lodówki.
Brak komentarzy dla tego artykułu.