Wykonanie:
Szczaw kilkakrotnie płukamy, tak aby wypłukać z niego ewentualna ziemię. Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy szczaw. Dusimy kilka minut, a następnie przekładamy do garnka z gorącym bulionem.
Do miseczki dodajemy żółtka i śmietanę. Dokładnie mieszamy i wlewamy do zupy. Należy uważać przy tym, aby śmietana się nie zważyła.
Zupę szczawiową zagotowujemy do wrzenia. Kiedy zupa zacznie się gotować, zdejmujemy ją z ognia i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i cukrem.
Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo, ziemniakami lub w moim przypadku z grzankami. (Kilka łyżek oliwy z oliwek mieszamy z 1 łyżeczką ziół prowansalskich, a następnie smarujemy nim kawałki chleba. Kromki wkładamy do piekarnika na kilka minut i podpiekamy).
Smacznego :)
- Przepisy
0 komentarzy
Zupa szczawiowa według przepisu Magdy Gessler! [PRZEPIS]
![Zupa szczawiowa według przepisu Magdy Gessler! [PRZEPIS] Zupa szczawiowa według przepisu Magdy Gessler! [PRZEPIS]](/images/items/4aa598b0c02802636e4149885fbacb11.jpg)
Brak komentarzy dla tego artykułu.